Duurzame architectuur Bedrijfspand Airios als efficiŽnte bouwdoos

Bedrijfsgebouw Airios Peter Zuidlaan 10 Veldhoven.

De locatie: Het nieuwe bedrijfspand van Airios is gelegen direct naast de ring A2 en bestaat uit kantoorplekken met onderzoeksatelier van 1.212m² BVO en een montageruimte met opslaghal van 771m² BVO.

Samen met het omliggende perceel van Hurkmans is een wadi gemaakt, waar het hemelwater op de locatie wordt geïnfiltreerd.

Het terrein van Hurkmans en van Airios is een gebiedsontwikkeling dat ons bureau vanaf het begin heeft begeleid; van inspraak omwonenden tot wijziging van bestemmingsplan en het ontwerpen van opslagloods voor Hurkmans en gebouw voor Airios.

Duurzaam Gebouw: Het ontwerp van het energie-neutrale bedrijfspand voor Airios is gebaseerd op het principe “ruwbouw=afbouw”. Dit betekent weinig onderhoud en milieubelastende activiteiten worden zoveel mogelijk vermeden. De ruwbouw elementen zoals vloeren, liggers en kolommen zijn allen in het zicht. Duurzame architectuur als efficiënte bouwdoos. Schilderen, stukadoren tegelen etc. zijn tot een minimum beperkt.

De hoofddraagconstructie bestaat uit grote gelamineerde liggers van 220 x 820 mm gedragen door stalen kolommen op een raster van 5,4 x 5,4 m en een staalplaat betonvloer van slechts 180 mm dik, waarin opgenomen de vloerverwarming/koeling, elektra en netwerk voorzieningen. De gevlinderde betonvloer is voorzien van matte coating.

De transparante gevels bestaan uit een vliesgevelsysteem met aan de buitenzijde aluminium deklijsten en aan de binnenzijde transparant gelakte houten delen. Buitendeuren zijn ook van geanodiseerd aluminium. De gesloten geveldelen zijn aluminium cassettes (weinig gewicht)

Om oververhitting in de zomer te voorkomen zijn er aan de oost- en zuidzijde overstekken aangebracht. En aan de west gevel vaste zonwering. De niet zon-belaste gevels zijn voorzien van triple glas, de overige gevels van zon- en warmtewerend glas.

De grote vide in het gebouw brengt tot onder in het gebouw daglicht door een lichtstraat met noorderlicht

Vrije vloeren: De 3 bouwlagen zijn in principe geheel vrij in deelbaar. Alleen de wanden voor trappenhuizen, toiletgroepen en brandcompartiment wanden zijn vast interieur.

De voor de gebruiker benodigde binnenwanden zijn demontabel uitgevoerd om in de toekomst een flexibel en duurzaam gebouw te hebben.

Alle houten onderdelen zijn van FCS hout.

Installatieprincipe: Alle vloeren, inclusief de dakvloer, zijn voorzien van vloer-verwarming en -koeling. ( beton kern activering)

De warmte en koude voor deze vloeren is afkomstig van 2 water-water warmte pompen. In het terrein zijn 20 verticale bodemwarmtewisselaars opgenomen.

De luchtbehandeling heeft zijn koeling uitsluitend via de bron. Er is dus geen aanvullende (actieve) koeling.

De luchtbehandeling is geheel CO2 gestuurd. De temperatuur van de vloervelden is per gevel en per verdieping na te regelen. Voor enkele kleine ruimtes is er een separate naregeling op zowel vloer als lucht toegepast.

Voor het opwekken van de benodigde energie voor ruimteverlichting en warmtevraag is er voorzien in ca 45 kWp aan PV panelen. Dit aantal is aan de hand van de EPC berekening bepaald.

Voor de energie opwekking van het productieproces en de computers zijn er door de gebruiker extra PV panelen geplaatst.

Voor het totaal aan PV panelen (80 kWp) is een SDE+ subsidie aangevraagd en verleend.

opdrachtgever: Stichting Peter Zuidlaan 10

aannemer: Cornelissen Bouw

constructeur: Archimedes

ontwerp: Spierings & Swart Architectenbureau 

realisatie en uitvoering: Spierings&Swart Architectenbureau

Interieur: Puur Sang

projectmanagment: Spierings&Swart Architectenbureau

kantoor 1212m²BVO -productiehal en opslag 771m²BVO