Wollegrasstraat - Valkenswaard

Dit herstructureringsproject ligt op de locatie van een te slopen school en in een na oorlogse woonwijk met een grote diversiteit aan woonmilieus, laagbouwwoningen van 2 lagen met kap, in rijen als tweekappers en vrijstaande woningen en gestapelde bouw van 3 lagen met kap, massionettes en daarbovenop appartementen.

Op basis van het stedenbouwkundig plan van de gemeente is binnen die randvoorwaarden een architectonische invulling met 2 gebouwen van drie lagen ontworpen. Een haakvormig gebouw met 26 senioren woningen en 12 zorgwoningen bedoeld voor mensen met een beperking voor de zorginstelling Lunet.

Een van de randvoorwaarden is dat de hoofdentree in de inwendige hoek van het haakvormige gebouw ligt. De verticale ontsluiting gaat van daaruit met lift en trappen naar de galerijen op de eerste en tweede verdieping. De galerijen hebben voor de woning een verbreding voor het plaatsen van bijvoorbeeld een bankje zodat je daar in de zon buiten kunt zitten. De woningen zijn met hun woonkamers en balkons op de straat gericht zodat bewoners goed hun omgeving kunnen zien. Een eis is dat er individuele bergingen worden gemaakt met stallingsplaats voor een scootmobiel. De bergingen van de zorgwoningen zijn ook in het haakvormige gebouw gesitueerd.

Het woningblok met de 12 zorgwoningen is alzijdig met centraal gelegen de hoofdentree, lift en veiligheidstrappenhuis. De woonkamers liggen allen op de hoek en geven uitzicht naar twee kanten.

 

Om het energebruik en CO2 uitstoot te reduceren worden de woningen verwarmd met een lucht/water-warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt en de temperatuur opvoert en doorgeeft aan een hydrobox. Die geeft zijn warmte af aan het water dat door de vloerverwarming stroomt. Met dit systeem wordt ook de boiler van de warmwatervoorziening opgewarmd. In de zomer wordt hiermee gekoeld. In de seniorenwoningen wordt een solarkit gecombineerd met zonnecollectoren, die de grootste vraag ( 70%) van de warmwaterbehoefte levert.

 

Locatie:
Eindhoven

Ontwerp-Realisatie:
2008-2011

Start bouw:
2010

Opdrachtgever:
Woningbelang

Aannemer:
Bouwbedrijf van Montfort b.v.

Construteur:
Krekon

Installatieadviseur:
boink project en energiemanagement

BVO:
3719m2

Aanneemsom (excl.btw):
€ 3.200.000,-