Grasrijk 11B (Graskant) - Eindhoven

Grasrijk 11 B bestaat uit twee bouwblokken met in totaal 74 woningen. Het stedenbouwkundig plan en het beeld kwaliteitsplan van de gemeente Eindhoven zijn uitgangspunt geweest. Beide bouwblokken worden afgesneden door een diagonale strook waardoor er scherpe hoeken ontstaan met vergelijkbare woningtypologie die een kwart slag gedraaid zijn.

De architectuur van de woonstroken heeft zowel verticaal als horizontaal een klassieke opbouw. Elke woonstrook begint en eindigt met een hoekwoning en lange stroken hebben ook middenaccenten. Dit om een telbaar geheel te hebben. De verticale opbouw bestaat uit een donkere bakstenen plint van ca. 2.40 meter hoogte, een middenstuk van crème kleurige baksteen en een hoofd met donkere bakstenen strook met ramen en een grote overstek.

De voorgevels hebben door een spel met witte en donkere baksteen en de plaatsing van raamstroken en riante uitstraling gekregen. Ook het verdiept leggen van de entrees geeft naast een droge binnenkomst ook extra geleding aan de gevel. Ook zijn in alle gevels de kozijnen 14 cm diep in het metselwerk geplaatst.

De diagonale woonstrook aan de Grassteppe is stedenbouwkundig een voortzetting van het erboven liggende gerealiseerde plan. Dat uitgaat van 1 laag met hoogte accenten van 3 bouwlagen. Doormiddel van hoogte accenten van 3 lagen in antraciete baksteen en een donkere plint van 1 laag en daartussen een frontgevel van witte baksteen is er een aansluiting gemaakt. Ook hier geldt dat hooguit 3 woningen hetzelfde zijn.

Er is veel aandacht gegeven aan de kopgevels met tuinmuren grenzend aan het openbaar gebied. Ook zijn de achterpaden 1.80 meter breed en de poorten naar de achtertuinen liggen 30 cm verdiept. De bergingen zijn tevens de erfafscheidingen van de achtertuinen. Alle voortuinen worden afgeschermd van de openbare weg door lage tuinmuren. Door de erfafscheidingen duidelijk vorm te geven ontstaat er een enorme eenheid en rust in de beleving van de woonsfeer. Het is er prettig wonen.

Het plan kenmerkt zich door een compositie van lichte en donkere baksteen, waardoor er een heel plastisch beeld is ontstaan.

 

Locatie:
Eindhoven

Ontwerp-Realisatie:
2005-2008

Start bouw:
2007

Opdrachtgever:
Wooninc.

Aannemer:
Bouwbedrijf Vannel

Constructeur:
Heijmans en Partners

Bouwmanagement:
Laride