Grasrijk 18 (Grasplein) - Eindhoven

Het gesloten Bouwblok 

Het bouwplan bestaat uit 64 woningen met een tuin en is gelegen in de middenzone van de wijk Grasrijk. De middenzone bestaat uit een aantal gesloten bouwblokken. Een van de kenmerken van een gesloten bouwblokken is dat de hoeken gesloten zijn met bebouwing waardoor er een duidelijke scheiding is tussen openbaar gebied, de straat, en het privé gebied, de tuin. Het bouwblok bestaat aan de voorzijde uit 3 verdiepingen en aan de achterzijde uit 1 a 2 verdiepingen.

Het bouwblok is noord - zuid gericht. Dit betekent dat de achtertuinen hoofdzakelijk op het westen of oosten liggen. Het grote semi openbare binnengebied is voor de helft ingericht met carports en bergingen, bestrating, groen en bomen, en verlichting. De uit en inrit is afgesloten door een automatisch bedienbaar hek.

In de andere helft is ruimte gereserveerd voor een kinderspeelplaats en hier worden de achtertuinen ontsloten door achterpaden. Alle achterpaden zijn afgesloten door tuinpoorten.

De oost en west bouwstroken zijn opgezet met woningen van 5,70 meter en 6.60 meter met een duidelijke ritmiek van einden, midden en tussenwoningen gematerialiseerd in baksteen architectuur met wit gestucte vlakken. De koppen van het bouwblok en de gesloten hoeken zijn opgelost met extra brede woningen om genoeg lucht en een goed woonklimaat te creëren in een ritmiek van individuele herkenbare woningen. Deze woningen hebben allen een inpandige garage.

 

Locatie:
Eindhoven

Ontwerp-Realisatie:
2005-2007

Start bouw:
2006

Opdrachtgever:
Ontwikkelingskombinatie 3hoven

Aannemer:
van Rijswijk

Constructeur:
Ingenieursbureau Doomen