Huisartsenpraktijk - Geldrop

Het herenhuis Langstraat 1 te Geldrop is een gemeentelijke monument gebouwd in 1866 in een Neo Classicistische stijl. Het pand is in het verleden, ca 1995, omgebouwd tot een Grieks restaurant en aan de achterzijde is een grote aanbouw geplaatst van ca. 60 m².

De opdracht betrof het verbouwen van het monumentale pand tot een hedendaags medisch centrum met 5 artsen en een flexplek voor een fysiotherapeut en of een psycholoog.

Naast een volkomen andere indeling in veel meer kleiner ruimtes was de complexiteit van de opgave ook het aanpassen van de bestaande installaties zoals cv en mechanische ventilatie, elektra, warm en koud water.

Het vaste interieur zoals de essenhouten balie en kasten zijn door ons bureau ontworpen en gerealiseerd. De binnenkozijnen en deuren zijn ook allen van essenhout. In de hoofdentreegang is het oorspronkelijke plafond gerestaureerd.

De toegankelijkheid was een probleem. Intern is er een lift geplaatst en extern is er een voortuin ontworpen met hellingbanen.

De externe verbouwing bestond uit het renoveren van een nieuw leien dak en passende dakramen en het opnieuw laten schilderen . Aan de aanbouw aan de achterzijde is een gat in het dak gemaakt, die dicht gelegd is met een daklichtkoepel van 2,5 x 2,5 meter voor de lichttoetreding in de nieuwe spreek- en behandel-kamers. Aan de achterzijde is vanaf het dakterras voor de brandveiligheid een trap geplaatst als extra vluchtweg.
Wat betreft de duurzaamheid zijn de bestaande installaties zo optimaal mogelijk aangepast en uitgebreid en is het dak volledig geïsoleerd.

Locatie:
Geldrop

Ontwerp-Realisatie:
2006-2008

Start bouw:
2007

Opdrachtgever:
B.I. Anema- Hazewinkel
A. Mohamedhoesein
M.M. Post Uiterweer

Aannemer:
Bouwbedrijf van Gogh

Constructeur:
Ingenieursbureau Doomen

BVO:
689m2