Kantoorgebouw Spierings&Swart

Op een driehoekig perceel op de hoek van de Genneperweg, Gestelsestraat en Bayeuxlaan hebben we ons eigen kantoor ontwikkeld, ontworpen en in eigen beheer gebouwd. Naast het architectenbureau is op de begane grond het toeristisch adviesbureau van Nuland & Partners gehuisvest.

De locatie ligt aan de ene kant aan het oude spoorbaantraject naar Valkenswaard, de Bayeuxlaan. Dit is ook de doorgaande weg naar het nieuwe bedrijventerrein, de High Tech Campus. Aan de andere kant grenst de locatie aan de Gestelsestraat en aan een jaren zestig wijk met eengezinswoningen.
Het gebouw wil een verbinding zijn tussen deze twee kanten en de massa bestaat dan ook uit twee volumes verbonden en gescheiden door een glasstrook.
Het baksteen volume volgt de vorm van het perceel en correspondeert in schaal, kleur en materiaal met de omliggende woonbebouwing.
Het zinken volume vormt een markante punt aan de Bayeuxlaan, door zijn hoogte en materiaalgebruik.
De indeling bestaat uit een trappenhuis, een prefab betonnen stabiliteitskern met servicefuncties en een grote kantoorruimte per verdieping. De drie verdiepingen van het architectenbureau zijn door vides met elkaar verbonden, zodat een open, communicatieve werksfeer mogelijk is.

Het gebouw is ontworpen volgens het principe “ruwbouw is afbouw”, zo zijn in het interieur alle constructieve elementen in zicht: stalen kolommen, houten gelamineerde liggers, staalplaatbetonvloeren en de kern van prefab beton wanden. De buitenzijde bestaat uit metselwerk dat gemetseld is met antraciet gekleurde cement met horizontale voegen die zijn doorgestreken en de bakstenen zijn nagenoeg voegloos tegen elkaar aangelegd. Ook aan de zinken bekleding en aan de aluminium kozijnen valt weinig  te onderhouden.

Dit principe van “ruwbouw is afbouw”heeft dan ook het voordeel dat er geen onderhoud nodig is zowel binnen als buiten.

Voor de afwerking van de binnenwanden is gekozen voor akoestische wandafwerking. Het ene deel wordt gemaakt van Oregon Pine houten delen en het andere deel van geperforeerde sendzimir verzinkte staalplaat. De Oregon Pine kastenwanden zijn tevens wandafwerking.
Een warmtepomp, gekoppeld aan 5 vertikale bodemwarmtewisselaars, verwarmt het gebouw in de winter en koelt in de zomer. Dit gaat volgens het principe van betonkernactivering. De lichtarmaturen in de kantoorgedeeltes zijn lichtregulerend.

Het gebouw is genoemineerd in 2011 voor de OnTroerendGoedAward voor het meest duurzame gebouw van Eindhoven en is volgens de toetsingsberekingsmethode van GPR Gebouw gewaardeerd met meer dan 8,5 dit betekent dat dit gebouw bij de top behoort qua duurzaamheid.

Locatie:
Eindhoven

Ontwerp-Realisatie:
2005-2009

Start bouw:
2008

Opdrachtgever:
A.F.M. Spierings
G.A. Swart
H.A.J. Van Nuland

Aannemer:
Eigen beheer/
Bouwbedrijf van Gogh

Constructeur:
Heijmans en Partners

BVO:
407m2