Sporthal Eindhoven Noord - Eindhoven

De Sporthal Eindhoven Noord is onderdeel van de ontwikkeling van Sportpark Eindhoven Noord.

De Sporthal is vormgegeven als een groot metalen volume op een donker grijze plint waarin de sporthal en turnhal herkenbaar blijven in de grote vrije vorm. De sportaccommodatie maakt gebruik van de bestaande horeca van de korfbalclub. Het clubgebouw wordt met de dunste vorm van architectuur, nl. schilderen, vernieuwd zodat bestaand en nieuw een geheel gaan vormen.

De twee hallen worden gekoppeld door een hoge overdekte binnenstraat, waaraan ook de hoofdentree, horeca en kleedaccommodaties zijn gelegen. De klimaatkamer op de eerste verdieping koppelt de twee hallen ook in massa aan elkaar. De hoofdentree maakt met zijn lange luifel een visuele verbinding met het collectieve parkeerplein van het ir. Ottenbad.

De schijnbare vrije vorm is het resultaat van de functionele eisen tav de gestelde vrije hoogtes in het PVE en omarmt het bestaande clubgebouw, maakt een front naar de Vijfkamplaan en buigt aan het einde naar het sportlandschap.

De Sporthal is ontworpen volgens de normen en eisen gesteld door het NOC*NSF ( Nederlands Olympisch Comité- Nederlandse Sport Federatie) en is goedgekeurd door het ISA- sport (Instituut voor Sport Accommodaties).

Ook is de Sporthal gekozen door het Platform Gehandicapten Eindhoven in 2009 tot het meest toegankelijke gebouw in Eindhoven. 

Energie

De sporthal, kleed en wasruimtes en de kantine worden middels lage temperatuur (LTV) systemen verwarmd door vloerverwarming waarbij een optimaal energieverbruik gerealiseerd wordt. De ventilatie van de kleedruimten en de kantines wordt voorzien van WTW bestaande uit een warmtewiel omdat deze het beste rendementen heeft en er geen naverwarming nodig is. En er wordt een luchtgekoelde warmtepomp toegepast. Het warme water wordt deels geleverd door een energiedak.

 

bekijk dit project in Google Earth

Locatie:
Eindhoven

Ontwerp-Realisatie:
2005-2008

Start bouw:
2007

Opdrachtgever:
Gemeente Eindhoven

Bouwmanagement
VB&T

Aannemer:
Bouwbedrijf van der Pas

Constructeur:
Adviesbureau F. Tielemans

Installatieadviseur:
Uticon 

BVO:
3600m2